DIETETIKAI TANÁCSADÁS

Gasztroenterológiai kórképek (IBD, IBS, májbetegek), vesebetegség, allergiák, coeliakia, táplálkozási zavarok gyógyításának lényeges része a megfelelő, szakmai szempontok szerint vezetett diéta.

Dietetikai konzultáció javasolt bárkinek, aki egészséges étrendre törekszik, aki egy picit is bizonytalan, hogy mit hogyan egyen az egészsége megőrzése, vagy az egészsége visszanyerése érdekében.

Dietetika különösen javasolt azoknak a személyeknek, akik különböző betegségekben szenvednek, így például:

  • lisztérzékenység,
  • tejcukor-intolerancia,
  • élelmiszer-allergia,
  • colitis ulcerosa,
  • Crohn-betegség, zsírmáj,
  • primer biliaris cirrózis,
  • primer sclerotisáló cholangitis,
  • hasnyálmirigy gyulladás,
  • cukorbetegség, daganatos betegségek, vesebetegségek stb…

A DIETETIKA CÉLJA

A dietetika fő feladata, célja az egészséges és beteg emberek segítése, táplálkozással kapcsolatos állapotok gyógyítása, kezelése, az egészségnevelés, valamint a táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségek megelőzése.

A tanácsadás során a páciensek egészségügyi állapotának felmérése után az életmódjuk figyelembevételével határozzuk meg a további utat, melyet mindig az egyén igényeihez igazítunk.

A tanácsadásainkon egyéni táplálkozási tanácsadásra, valamint a család és a gyermekek egészséges táplálkozási szempontjait figyelembe vevő támogatásra kerül sor. Célunk, hogy a rendelkezésünkre bocsájtott ismeretek alapján minden hozzánk forduló páciens számára megtaláljuk a legoptimálisabb táplálkozási formát a célok elérése érdekében. Dietetikusunk a tanácsadások során igény szerint egyéni étrendet dolgoz ki, ismerteti ennek alappilléreit, számos tanáccsal látja el a pácienst, valamint a felmerült kérdéseket is megválaszolja. A cél az, hogy a páciens minden információ biztos birtokába kerüljön, hogy biztos tudással, magabiztosan távozhasson a rendelőnkből.

Kiemelt szempontok közé az egészségtudatos táplálkozás, az ételallergiák és -intoleranciák, a súlyproblémák, a különböző anyagcsere betegségek (pl. cukorbetegség, köszvény), a coeliakia, a hormonháztartást érintő betegségek (pl. PCOS), szív- és érrendszeri megbetegedések és a gyermekek egészséges táplálkozása, edukációja tartozik.

EZEKBEN AZ ESETEKBEN SEGÍTHET A DIETETIKUS

  • Egészséges táplálkozás alapjainak, szabályainak megtanításában.
  • Túlsúly, elhízás esetén súlycsökkentő étrend szempontjainak, szabályainak megtanításában.
  • Kialakult anyagcsere-betegségek esetén segít megtanulni az étrendi változtatásokat, a betegség mérséklése érdekében
    • magas koleszterinszint
    • magas vérzsír-szintek
    • magas húgysavszint
    • zsírmáj (steatózis)
    • inzulinrezisztencia
    • csökkent glükóz-tolerancia
    • cukorbetegség
    • magas vérnyomás betegség.
  • Krónikus veseelégtelenséggel élő, dializált betegek étrendjének megfelelő kialakításában.
  • 1-es és2-es típusú cukorbetegség esetében, gesztációs diabétesz esetén
  • Emésztőrendszeri problémák esetében
    • irritábilis bélszindróma, IBS vagy FGID
    • gyulladásos bélbetegséges – IBD (Crohn, Colitis Ulcerosa)
    • májbetetegségek
    • epebetegség
    • felszívódási zavarok: laktóz, fruktóz felszívódási zavar (érzékenység).
  • Coeliakia, azaz a gluténérzékenység diagnózisát követő étrendi, konyhatechnológai alapok megismertésében.
  • Allergiák esetében: tejfehérje-, tojásallergia.
  • Helyesen összeállított vegetáriánus és vegán étrend kialakításában.
  • Táplálkozási zavarok esetében a pszichológiai terápia kiegészítéseként, anorexia nervosa és bulemia nervosa diagnózisok kapcsán

ORVOSAINK: